Tytułem wstępu do niniejszego postu chciałem przedstawić własny przekład tekstu Biblii Tysiąclecia opisujący Cud w Kanie Galilejskie, gdzie Jezus przemienił wodę w kefir, ale zrezygnowałem żeby nikogo nie urazić.
A tak zupełnie poważnie, kefir o którym będzie mowa w niniejszym wpisie, w pełni zasługuje na swoje miejsce na blogu. Zwyczajnie nie zniósłbym myśli, że nie napisałem nic o tym wspaniałym eliksirze!
Kefir
Kefir jest lekko musującym napojem wyprodukowanym z mleka fermentowanego. Kefir zawiera charakterystyczną tylko dla siebie mikroflorę ziaren kefirowych. Ziarna kefirowe, inaczej grzybki kefirowe, są to naturalne skupiska populacji mikroorganizmów żyjących we wzajemnej symbiozie. Różne społeczności ludzkie używają grzybków kefirowych do wytwarzania musującego napoju mlecznego- czyli kefiru.
Kefir zaliczany jest do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Kefir jest naturalnym probiotykiem, czyli specjalnie wyselekcjonowanymi żywymi kulturami bakterii, których zadaniem jest działanie na korzyść układu pokarmowego. W masowej produkcji używane są właśnie kultury bakterii zamiast ziaren kefirowych.
Warto dodać, że nazwa kefir (podobno) pochodzi od dwóch tureckich słów oznaczających "radość" i "mleczna pianka".
Pominę to co mniej ważne, żeby przejść do tego co najważniejsze- czyli do wpływu kefiru na Twój organizm. Dla zainteresowanych pochodzeniem i historią kefiru- odsyłam do szukania informacji na własną rękę.
Picie kefiru przyczynia się do usprawniania przyswajania białka i wapnia. Myślę, że zgodzisz się ze mną, że już samo to przemawia za dołączeniem go do swojej regularnej diety. To w jaki sposób Twój organizm przyswaja dostarczane białka ma wpływ na to jak szybko budujesz mięśnie. Przyswajanie wapnia ma wpływ między innymi na mocne kości, sprawne mięśnie, odprężone nerwy i lepszy sen. Picie kefiru obniża ciśnienie krwi co również ma wiele korzyści dla organizmu. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do nieodwracalnych negatywnych skutków takich jak na przykład zawał serca. Picie kefiru jest również utożsamiane z mniejszym poziomem cholesterolu, który gdy zbyt wysoki, może prowadzić do chorób takich jak między innymi miażdżyca, czy innych chorób układu krążenia. Dodatkowo kefir posiada zdolność do rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością. Jeśli masz problem z przyswajaniem laktozy (cukier prosty pochodzący z mleka), mam dobrą wiadomość, kefir w wyniku procesu fermentacji traci prawie cały cukier mleczny. Możesz zatem bez obaw sięgnąć po kefir i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i dobroczynnym wpływem na organizm. Kefir posiada również właściwości antybiotyczne, które hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pijąc kefir dostarczasz również cenne witaminy z grupy B, których organizm sam nie wytwarza, a które są odpowiedzialne za między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Musisz przyznać, że to całkiem nieźle jak na jeden produkt spożywczy, który jest ławo dostępny w Polsce. Kefir znajdziesz na każdej półce z nabiałem.
Na marginesie dodam, że kefir staje się bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Świadczy o tym lista badań przeprowadzanych przez amerykańskie placówki naukowe, oraz moja osobista obserwacja. Widziałem kefir w różnego rodzaju sklepach ze zdrową żywnością i sklepach z jogurtami. Kefir zajmował często kluczowe miejsce w hierarchii sprzedawanych produktów, a za dodatkową porcję kefiru w szejkach itp. trzeba słono dopłacić. Jeśli mieszkasz w Polsce, to jesteś w zdecydowanie lepszym położeniu jeśli chodzi o dostępność kefiru. Dodam, że nasz kefir jest zdecydowanie lepszy w smaku.
Następnym razem kiedy będziesz przechodził koło sklepowej półki z jogurtami i nabiałem, pamiętaj o kefirze. Miej na uwadze całą masę korzyści z nim związanych.
A to mój specjalny posiłek- z kefirem w roli głównej oczywiście!
Koks i Moc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz