poniedziałek, 3 listopada 2014

Kulturystyka naturalna- makroskładniki: podsumowanie

Poprzednie wpisy dotyczyły ustalenia udziału poszczególnych makroskładników w diecie. W niniejszym wpisie zostaną podsumowane informacje na temat naukowych zaleceń dotyczących białka, węglowodanów oraz tłuszczu. Tabela znajdująca się poniżej jest wielkim streszczeniem poprzednich wpisów- wersja dla bardziej zajętych/leniwych.

Zalecany rozkład makroskładników w diecie

Po ustaleniu zapotrzebowania kalorycznego w okresie przygotowań do zawodów, uwzględnieniu budowy ciała i nieznacznego deficytu kalorycznego tak aby uniknąć spadków suchej masy mięśniowej, można określić skład makroskładników w diecie. Zalecenia potwierdzone badaniami naukowymi przedstawia poniższa tabela.

Zalecenia dietetyczne dla kulturystów przygotowujących się do zawodów

Składniki dietyZalecana ilość


Białko (g/kg suchej masy mięśniowej)2.1- 3.1 g
Tłuszcz (% wszystkich kalorii)15- 30%
Węglowodany (% wszystkich kalorii)Reszta


Tygodniowa utrata wagi (wyrażona procentowo)0.5- 1%
Tabela pochodzi ze strony: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033492/

Jeśli wydajność organizmu podczas wykonywania treningu spada, można zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu zwiększając równocześnie ilość spożywanych węglowodanów, co może poprawić wydajność i okazać się korzystniejsze. Niektórzy zawodnicy mogą reagować lepiej na zwiększenie udziału tłuszczu w diecie, zmniejszając równocześnie ilości spożywanych węglowodanów. Dlatego podkreśla się wartości monitorowania indywidualnej reakcji organizmu na stosowaną w trakcie przygotowań dietę.


KONIEC


Wpis stanowi podsumowanie rozkładu makroskładników w diecie kulturystów przygotowujących się do zawodów kulturystycznych.

Powyższy tekst jest tłumaczeniem własnym.

Tekst źródłowy: Helms ER, Aragon AA, Fitschen PJ, Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation.

Jeżeli znalazłeś błąd, lub uważasz, że coś mogłoby być przetłumaczone lepiej- napisz do mnie proszę. Każda uwaga mile widziana.

Już wkrótce kolejny wpis, który będzie kontynuacją serii "Kulturystyka naturalna". W następnej części przeczytasz o tym czy istnieje najlepszy czas na dostarczanie składników odżywczych.

Zachęcam do śledzenia bloga.

Koks i Moc!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz