Zalecany rozkład makroskładników w diecie
Po ustaleniu zapotrzebowania kalorycznego w okresie przygotowań do zawodów, uwzględnieniu budowy ciała i nieznacznego deficytu kalorycznego tak aby uniknąć spadków suchej masy mięśniowej, można określić skład makroskładników w diecie. Zalecenia potwierdzone badaniami naukowymi przedstawia poniższa tabela.Zalecenia dietetyczne dla kulturystów przygotowujących się do zawodów
Składniki diety | Zalecana ilość | ||
Białko (g/kg suchej masy mięśniowej) | 2.1- 3.1 g | ||
Tłuszcz (% wszystkich kalorii) | 15- 30% | ||
Węglowodany (% wszystkich kalorii) | Reszta | ||
Tygodniowa utrata wagi (wyrażona procentowo) | 0.5- 1% |
Jeśli wydajność organizmu podczas wykonywania treningu spada, można zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu zwiększając równocześnie ilość spożywanych węglowodanów, co może poprawić wydajność i okazać się korzystniejsze. Niektórzy zawodnicy mogą reagować lepiej na zwiększenie udziału tłuszczu w diecie, zmniejszając równocześnie ilości spożywanych węglowodanów. Dlatego podkreśla się wartości monitorowania indywidualnej reakcji organizmu na stosowaną w trakcie przygotowań dietę.
KONIEC
Wpis stanowi podsumowanie rozkładu makroskładników w diecie kulturystów przygotowujących się do zawodów kulturystycznych.
Powyższy tekst jest tłumaczeniem własnym.
Tekst źródłowy: Helms ER, Aragon AA, Fitschen PJ, Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation.
Jeżeli znalazłeś błąd, lub uważasz, że coś mogłoby być przetłumaczone lepiej- napisz do mnie proszę. Każda uwaga mile widziana.
Już wkrótce kolejny wpis, który będzie kontynuacją serii "Kulturystyka naturalna". W następnej części przeczytasz o tym czy istnieje najlepszy czas na dostarczanie składników odżywczych.
Zachęcam do śledzenia bloga.
Koks i Moc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz