poniedziałek, 29 września 2014

Czekając na sobotę. Część IV: alkohol i odkładanie się tkanki tłuszczowej

Witam!

Ostatnia cześć z serii "Czekając na sobotę" będzie mówiła o wpływie alkoholu na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jeśli przeczytałeś wcześniejsze posty, to wiesz już, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Poniżej zamieszczam tłumaczenie tekstu ze strony leangains.com.

Zapraszam do lektury.

Alkohol i odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Przeanalizujmy szybko w jaki sposób składniki odżywcze zawarte w różnych posiłkach są spalane (utleniane).
  1. Węglowodany i białka hamują utlenianie tłuszczu poprzez podniesienie poziomu poziomu insuliny w organizmie. Jenak te makroelementy nie przyczyniają się do syntezy tkanki tłuszczowej w żaden znaczący sposób same z siebie.
  2. Ponieważ spalanie tłuszczu jest zahamowane, tłuszcz pochodzący z pożywienia jest następnie magazynowany w komórkach tłuszczowych.
  3. Wraz z upływem czasu poziom insuliny w organizmie spada i tłuszcz jest uwalniany z komórek tłuszczowych. Odkładanie się tkanki tłuszczowej jest procesem ciągłym w którym kwasy tłuszczowej nieustannie wchodzą i wychodzą do komórek tłuszczowych. Przybieranie bądź utrata poziomu tłuszczu w głównej mierze powodowana jest bilansem kalorycznym- ile kalorii dostarczasz, a ile spalasz.
Jeśli dorzucimy do tego alkohol, który ma pierwszeństwo w hierarchii utleniania: alkohol hamuje utlenianie tłuszczu oraz hamuje utlenianie węglowodanów i białek.

Ma to sens biorąc pod uwagę, że podczas utleniania się alkoholu wytwarzany jest produkt uboczny w postaci octanu, który jest toksyczny. Proces ten ma pierwszeństwo przed wszystkimi innymi. Poniższy cytat w dobry sposób podsumowuje metabolizowanie alkoholu:

"Etanol (alkohol) jest przekształcany w wątrobie w octan; cześć jest następnie aktywowana w postaci Koenzymu A, ale tylko niewielka część przekształcana jest w kwasy tłuszczowe. Większość octanu uwalniana jest do obiegu, gdzie wywiera on wpływ na metabolizm tkanek obwodowych; uwalnianie się nie estryfikowanych kwasów tłuszczowych adipocytów, jest zmniejszone i octan zastępuje lipid w mieszaninie." - Hellerstein MK, et al (1999).

Octan sam w sobie jest bardzo słabym związkiem w syntezie tłuszczu. W najprostszych słowach- nie istnienie szlak metaboliczny, który może stworzyć tłuszcz z alkoholu z jakąkolwiek znaczącą skutecznością. Badania nad syntezą tłuszczu po znacznym spożyciu alkoholu wśród ludzi nie zostały przeprowadzone, ale Hellerstein (naukowiec z powyższego cytatu) szacuje, że lipogeneza (spalanie tłuszczu) zmniejszy się o ok. 3%. W jednym z badań została użyta mała ilość (24g) alkoholu, z czego jedynie 0.8g zostało zsyntetyzowane przez wątrobę w tłuszcz.

Efekt alkoholu na odkładanie się tkanki tłuszczowej jest bardzo podobny do tego samego efektu wywołanego węglowodanami: zahamowanie utleniania się tłuszczu sprawia, że magazynowane są one z dużą łatwością w komórkach tłuszczowych. Tak samo jak przekształcania się węglowodanów w tłuszcz może wystąpić kiedy zapasy glikogenu w wątrobie są na wysokim poziomie. Podobne zjawisko jest mało prawdopodobne w przypadku spożycia alkoholu.

KONIEC

W niniejszej części przedstawiliśmy efekt alkoholu na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jak dowodzi Autor na podstawie różnych badań przeprowadzony w celu wyjaśnienia tego zjawiska- alkohol nie sprawi, że przybędzie Ci tkanki tłuszczowej.

W ostatnim poście z serii "Czekając na sobotę" podsumuję wszystkie informacje na temat wpływu alkoholu na masę mięśniowa, trening i poziom tkanki tłuszczowej. Podam również zalecenia Autora w jaki sposób pić alkohol żeby mieć pewność, że nasze wysiłki na siłowni na pewno nie pójdą na marne.

Dla bardziej dociekliwych poniżej podaję linki do badań na których Autor opiera swoje twierdzenia.

Rola termogenezy w kontrolowaniu wagi ciała, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholu
Etanol powoduje hamowanie utleniania węglowodanów, tłuszczów, białek i odporność na insulinę
Badanie z cytatu Hellerstein MK

Moc!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz