
Kurczak i ryż jest chyba najbardziej oklepanym posiłkiem osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią- nie ma w tym nic złego, bo to zestawienie jest całkiem dobre. Jeżeli zawzięcie i uparcie trwasz w swoich postanowieniach w wyniku których od dłuższego czasu jesz codziennie to samo- ryż i kurczaka, to mała zmiana na pewno się przyda. Niniejszy wpis jest poświęcony kaszy jaglanej.
Dawniej kasza jaglana była częstym gościem na polskich stołach. Niestety gdzieś po drodze Polacy o niej zapomnieli- ze szkodą dla siebie. Jednak ostatnimi czasy w wyniku kampanii promocyjnych- takich jak na przykład "Akcja kasza jaglana" na blogu durszlak.pl, kasza jaglana została odkryta na nowo. Królowa kasz- jak nazywam kaszę jaglaną, jest bardzo wartościowym produktem spożywczym, który oprócz tego, że będzie stanowił urozmaicenie diety, to dodatkowo dostarczy Twojemu organizmowi całą masę wartości odżywczych, które będą pracowały na Twoją korzyść.
Kasza jaglana to kasza wytwarzana z łuskanego ziarna prosa. Porcja kaszy jaglanej (100 g albo woreczek), dostarcza 320- 340 kcal. Kasza jaglana zawiera ok. 10% białka i nie zawiera glutenu. To czym wyróżnia się od innych kasz, to przede wszystkim wysoki poziom krzemionki, która ma bardzo dobry wpływ na stawy, oraz- uwaga dla Pań, korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wyróżnia ją również największy udział witamin z grupy B takich jak: B1, B2 i B6. Dodatkowo zawiera spore ilości żelaza i miedzi.
Często spotykam się z opinią, że kasza jaglana jest gorzka w smaku. Moim zdaniem wynika to ze złego przygotowania. Z gotowania kaszy jaglanej myślę, że mógłbym napisać doktorat, dlatego opiszę tutaj w jaki sposób ja gotuję kaszę jaglaną.
Gotowanie kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotuję metodą absorpcji- brzmi strasznie, ale gwarantuje, że jest to bardzo proste (nawet dla faceta). Przed gotowaniem kaszę jaglaną trzeba odpowiednio przygotować. W tym celu prażę ją wcześniej na suchej patelni. Prażenie również jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić kaszę na suchą patelnię i prażyć aż poczujesz lekko orzechowy zapach. Trzeba uważać żeby jej nie spalić i najlepiej często mieszać. Pozwoli to na pozbycie się gorzkiego smaku i wydobędzie z niej przyjemny smak. Gotowanie kaszy jaglanej metodą absorpcji polega na wlaniu do garnka odpowiedniej ilości wody- w tym wypadku proporcje wyglądają następująco: szklanka wody (ok. 250 ml) na dwa woreczki kaszy, lub szklanka wody na szklankę kaszy (w zależności od tego w jaki sposób jest pakowana). Odpowiednio- 4 woreczki kaszy, to dwie szklanki wody (1:2). Kaszę wrzucamy do wrzątku i gotujemy 15- 20 min pod przykryciem. Po wrzuceniu kaszy do wrzątku zmniejsz ogień na najmniejszy. Można na początku zdjąć przykrywkę,aż wygotuje się trochę wody, zyskasz w ten sposób pewność, że nie wykipi. Po ugotowaniu zawiń kaszę ścierkę albo ręcznik i wrzuć pod pościel na min. 30 min. Pozwoli to kaszy wchłonąć resztkę wody. Po ugotowaniu kasza powinna być sypka i smaczna.
Może wygląda to przerażająco- zdaje sobie sprawę, w każdym razie warto. Jeśli jeszcze nie jadłeś kaszy jaglanej to jest spora szansa, że ugotowana w ten sposób posmakuje Ci. Metoda absorpcji pozwala też na zachowanie wartości odżywczych, które podczas normalnego gotowania zostają utracone. Zyskasz zatem podwójnie. Osobiście polecam zrobić taki manewr rano- np. przed wyjściem na zajęcia i zostawienie kaszy zawiniętej pod pościelą do momentu powrotu. Kasza będzie nadal ciepła- wystarczy nałożyć i jeść.
Jeśli lubisz budyń, to poniżej znajdziesz prosty przepis na budyń z kaszy jaglanej à la Koks i Moc! Jeśli podobnie jak większość osób jesteś właśnie w trakcie budowania masy mięśniowej, to budyń z kaszy jaglanej à la Koks i Moc! nada się do tego zadania idealnie.
Budyń z kaszy jaglanej à la Koks i Moc!
Co potrzebujesz?
- 400g kaszy jaglanej (zazwyczaj opakowanie),
- mleko 2% (1 l),
- wiórki kokosowe,
- kakao w proszku,
- dużą miskę,
- blender.
Wartości odżywcze (całości):
http://www.tabele-kalorii.pl/ |
Gorąco polecam kaszę jaglaną każdemu znudzonemu ryżem- i nie tylko!
Pomyślałem, że będę pisał częściej o różnych ciekawych artykułach spożywczych, którymi można urozmaicić sobie dietę i tym samym sprawić, że się nie znudzisz. Urozmaicenie zwiększa też szansę wytrwanie w diecie- co jest bardzo ważne jeśli chcesz osiągnąć zamierzone cele.
Koks i Moc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz