wtorek, 9 grudnia 2014

Kulturystyka naturalna- czynniki psychologiczne

W ostatniej części z serii kulturystyka naturalna, przyglądniemy się wpływowy stosowania diet na psychikę kulturystów. Nie od dziś wiadomo, że stosowania diety polegającej na ograniczeniu spożywanych kalorii naprzemiennie z okresami w których dostarczane jest więcej kalorii niż potrzeba, odbija się na samopoczuciu zawodników

Zapraszam do lektury

Czynniki psychospołeczne

Zawodowstwo w kulturystyce wymaga stosowania cyklicznych okresów przyrostów masy mięśniowej, naprzemiennie z okresami w których następuje redukcja masy ciała przed zawodami. W badaniu przeprowadzonym przez Andersona, stwierdzono, że 46% z pośród kulturystów naturalnych przebadanych na obecność sterydów, miało problemy z objadaniem się bezpośrednie po zawodach. Jedna trzecia zgłaszała niepokój, gniew lub utratę panowania nad sobą w trakcie przygotowań do zawodów, a u większości (81,5%) odnotowano niepokój wywołany brakiem wystarczającej ilości dostarczanego pożywienia.

Zawodowi kulturyści charakteryzują się podwyższonym stanem zaniepokojenia wywołanego swoim wyglądem lub chorobami, które mogą wystąpić w wyniku stosowania rygorystycznych diet, takich jak anemia czy bulimia. Kulturyści wykazują się jednak mniejszymi zaburzeniami psychicznymi niż mężczyźni u których zdiagnozowano bulimię. Kulturyści są bardziej skoncentrowani na przyroście masy mięśniowej niż utracie tkanki tłuszczowej, co stanowi istotną różnicę pomiędzy mężczyznami u których zdiagnozowano różnego rodzaju zaburzenia odżywiania. Stan zaburzeń psychicznych może ulec jednak zmianie, zwłaszcza w okresie przygotowań do zawodów, kiedy zawodnicy skupiają się na maksymalizacji spalania tkanki tłuszczowej.

Dysmorfia mięśniowa jest większa u zawodowych kulturystów niż ma to miejsce np. w przypadku piłkarzy czy kulturystów amatorów. Należy zauważyć, że profil psychospołeczny zawodowych kulturystów jest dość skomplikowany. Pomimo większemu ryzyku związanemu z zaburzeniami jedzenia, co wiąże się z większym kosztem psychologicznym, satysfakcja z wyglądu może mieć dla nich większe znaczenie niż ma to miejsce w przypadku kulturystów amatorów. Ponadto, zawodowi kulturyści wykazują się doświadczeniem w wiedzą o wpływie stosowanej diety na ich zmieniający się wygląd. Początkujący kulturyści z kolei, wykazują się większym poziomem niezadowolenia z osiąganych efektów i mają tendencję do niezdrowych, obsesyjnych zachowań. Co więcej, fizyczne skutki głodzenia się wynikającego z chęci przyspieszenia pojawienia się pożądanych efektów, mogą powadzić do chorób takich jak anoreksja czy bulimia. Efekty psychospołeczne i inne zachowania obserwowane wśród kulturystów, mogą wynikać z długiego okresu stosowania restrykcyjnej diety, w wyniku której organizm ma przyspieszyć spalanie tłuszczu podskórnego. Wszystko to może świadczyć o tym, że ryzyko pojawienia się zaburzeń psychologicznych wywołanych stosowaniem bardzo restrykcyjnych diet, jest niejako wpisane w specyfikację tego sportu.

Warto dodać, że badania przeprowadzone były na mężczyznach i może okazać się, że w przypadku kobiet jest inaczej. Walberg porównał zawodowe kulturystki do kobiet amatorsko zajmujących się podnoszeniem ciężarów Okazało się, że wśród kulturystek 42% miało anoreksję, 67% było przerażone na myśl o przybraniu tkanki tłuszczowej, a 50% doświadczyło niekontrolowanej potrzeby jedzenia prowadzącej do objadania się. Wszystkie z wymienionych czynników były wyższe wśród zawodowych kulturystek niż kobiet zajmujących się amatorskim podnoszeniem ciężarów. Stwierdzono również częstsze zaburzenia miesiączki wśród zawodowych kulturystek. Na poparcie tego twierdzenia, Kleiner przeprowadził badania w których odkrył, że 25% zawodowych kulturystek zgłaszało nieprawidłowości w cyklach miesiączkowych.

Zawodowi kulturyści nie są jedyną grupą sportowców narażonych na problemy ze zdrowiem wynikające ze stosowania różnego rodzaju diet. Inni sportowcy również są narażeni. Istnieją również inne sporty w których minimalny poziom tkanki tłuszczowej i wody podskórnej są pożądane. Jednakże, ponieważ efekty kulturystów wynikają z poziomu tkanki tłuszczowej a nie masy ciała jako takiej, zmiany regulacyjne są mało prawdopodobne. W związku z tym, zawodnicy i trenerzy powinni być świadomi potencjalnych zagrożeń psychospołecznych związanych z zawodowstwem. Tematy wpływu stosowania diet powinny być omawiane często i w sposób otwarty wśród zawodników i trenerów, tak aby uniknąć zagrożeń i być świadomym oznak i objawów szkodliwych dla zdrowia. W momencie zaobserwowania zaburzeń w zwyczajach żywieniowych, konieczna jest natychmiastowa interwencja terapeutyczna doświadczonego specjalisty.

Ograniczenia

Podstawowym ograniczeniem niniejszej pracy jest brak przeprowadzonych na dużych próbka badań długoterminowych, które przeprowadzone byłyby na naturalnych, zawodowych kulturystach. Dlatego wzięto pod uwagę badania przeprowadzone na sportowcach zajmujących się innymi dziedzinami, które były najlepszym możliwym przybliżeniem specyfikacji kulturystyki naturalnej. Należy dodać, że w przypadku braku badań na ludziach, brane pod uwagę były badania przeprowadzone na zwierzętach.

Konflikt interesów

Autorzy oświadczają, że nie mają żadnych przeciwstawnych interesów.


KONIEC


Niniejszy wpis kończy serię "kulturystyka naturalna".

Mam nadzieję, że niezależnie od Twoich celów, niektóre z informacji okazały się przydatne. Moim zdaniem, niezależnie od celu jaki sobie postawiłeś, lub masz zamiar postawić (nowy rok się zbliża), część z informacji zawartych w całej serii możesz z powodzeniem zastosować dla poprawy efektów Twoich ciężkich treningów.


Powyższy tekst jest tłumaczeniem własnym.

Tekst źródłowy: Helms ER, Aragon AA, Fitschen PJ, Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation.

Jeżeli znalazłeś błąd, lub uważasz, że coś mogłoby być przetłumaczone lepiej- napisz do mnie proszę. Każda uwaga mile widziana.

Zachęcam do śledzenia bloga.

Koks i Moc!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz